Akciók: kontaktlencseAkciók: millásbulgariAkciók: progiAkciók: ray-ban lencseAkciók: biciklisAkciók: sensityAkciók: eAkciók: senms 25%Akciók: szemvizsgálat
Különleges Vizsgálatok állandó akciók Trendoptik Sopron
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Trendfigyelő: dg14Trendfigyelő: oakleyTrendfigyelő: pradaTrendfigyelő: eaTrendfigyelő: dgTrendfigyelő: rbTrendfigyelő: bossTrendfigyelő: tipton1Trendfigyelő: BulgariTrendfigyelő: voTrendfigyelő: eaTrendfigyelő: armani1Trendfigyelő: eaTrendfigyelő: boss nőTrendfigyelő: dgTrendfigyelő: rbTrendfigyelő: versaceTrendfigyelő: eaTrendfigyelő: vogue eva mTrendfigyelő: eaTrendfigyelő: boss fehérTrendfigyelő: bulgTrendfigyelő: versaceTrendfigyelő: eaTrendfigyelő: rbTrendfigyelő: bulg Trendfigyelő: jimmy Trendfigyelő: voTrendfigyelő: rb 2013Trendfigyelő: bulgTrendfigyelő: jimmy 2Trendfigyelő: praTrendfigyelő: oakleyTrendfigyelő: rb 2013 2Trendfigyelő: tipton1Trendfigyelő: eaTrendfigyelő: verTrendfigyelő: bulgari8102gTrendfigyelő: bulgari8102gTrendfigyelő: policeTrendfigyelő: pradaTrendfigyelő: pradaTrendfigyelő: rb tükrTrendfigyelő: rb fehérTrendfigyelő: rbTrendfigyelő: tip 4Trendfigyelő: rb2013Trendfigyelő: szemüvegTrendfigyelő: rb

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Dyslexia

Dyslexia

Dyslexia: olvasászavar, az olvasás elsajátításának nehézsége, mely valamennyi tantárgy esetében megnehezíti a gyerekek helyzetét.

Tünetei:
  • lassú, akadozó olvasás
  • hangsúlyozás hiánya
  • hangok felcserélése pl: rét-tér
  • az olvasott szöveg megértésének nehézsége, feldolgozása
  • tér- és időbeli viszonyok megértésének zavarai. Pl: bal-jobb, tegnap-holnap, napok stb.
Hogyan fogalmazzák meg a gyerekek?
  • a sorok szavak „mozognak”
  • túlságosan csillog a szöveg
  • a szavak „besüppednek” a fehér háttérbe
  • a szavak elcsúsznak a sorokból stb.
Oka: gyakran az érzékelési funkciókban lényeges idegrendszeri eltérés.
A dyslexiát kiváltó rendellenességek alapvetően két nagy csoportra oszthatók: látási és egyéb idegrendszeri rendellenességekre.
Ha a dyslexia alapja látási rendellenesség, van lehetőség a tünetek enyhítésére.
A dyslexia tüneteit enyhítő COLORLITE szemüvegeket az Egészségügyi Minisztérium gyógyászati segédeszköznek nyilvánította (93/42/EEC), melynek kifejlesztése Dr. Wenczel Klára professzor asszony nevéhez fűződik, aki a Budapesti Műszaki Egyetem Mechatronika, Optikai és Műszertechnika Tanszékének egyetemi magántanára.
Vizsgálat alapja:
Szakemberek megfigyelték, hogy a dyslexiás gyerekek olvasási teljesítménye javul, ha a fekete szöveg kék vagy világosszürke háttéren jelent meg. Ez a megfigyelés volt az alapja a további kísérleteknek, mely során vizsgálták, hogy a színek hogyan hatnak dyslexiások olvasási teljesítményére.
A vizsgálat fizikai háttere:
A látás során az alapinger a fény. A fény az emberi szem retinájának az érzékelőit (csapok, pálcikák) ingerli. Ezek az ingerek elektromos impulzusként terjednek az idegekben, a látóidegen végig haladva világosságérzetet keltenek.
A szembe jutó fényingerületek a látópályán haladnak tovább.
A színes előtét lencsékkel megváltoztatjuk a fény összetételét, ezzel változtatva az ingerület sebességét.
A látópályán két típusú idegsejt-rendszer található:
Az egyikbe a nagyobb sejtek tartoznak, melyek a gyors, alacsony kontrasztú információkat szállítják, úgymint mozgásérzékelés, mélységlátás, tárgyak helyzetének felismerése. /HOL látjuk az adott tárgyat?/
A másikat a kisebb méretű sejtek alkotják, melyek a lassú, magas kontrasztú információkat szállítják, úgymint a színek, részletek, állóképek felismerése. /MIT látunk?/
Az olvasási képesség alapfeltétele, hogy ez a két rendszer együtt, szinkronban működjön.
A látással összefüggő dyslexiásoknál nincs meg ennek a két rendszernek az összehangolt működése, így az ingerület már nem tud megfelelően tovább haladni.
Ezen segítenek a színes lencsék, oly módon, hogy velük megváltoztatjuk az ingerület sebességét, vagyis összhangba hozzuk a két idegsejt-rendszer működését.
Vizsgálat menete:
A dyslexia tüneteit enyhítő szemüveg egy hatékony segítség, de nem helyettesítője, hanem kiegészítője az egyénre szabott gyógypedagógiai terápiáknak. Ezért a gyerekeket a Pedagógiai Szakszolgálat által kiállított Szakértői Véleménnyel várjuk a vizsgálatra, amiből tájékozódni tudunk a gyermek állapotáról.

A vizsgálat során az első fontos momentum a gyermek látásának ellenőrzése, javítása dioptriás szemüveggel. Ennek lépései megegyeznek a hagyományos szemüvegfelírás lépéseivel (computeres szemvizsgálat, táblaolvasás, látás korrigálása).

Ezt követi az olvasás vizsgálata. Az olvasási vizsgálat körülményeinek kialakításánál törekszünk a kényelmes, nyugodt környezet biztosítására.
Először a gyermeket arra kérjük meg, hogy a színes lencsék nélkül olvassanak. Közben megkérdezzük a gyermeket, hogy milyennek érzi az olvasandó szöveget.
Pl.: Úgy látja-e, hogy a betűk vagy a szavak mozognak? Úgy látja-e, hogy a betűk vagy a szavak megduplázódnak? Lát-e esetleg színeket feltűnni a nyomtatott szöveget nézve? Ezután a gyermek kiválasztja a számára legjobb, legkellemesebb lencséket.
Az első - adott - szöveget még színes szemüveg nélkül olvastatjuk, mely során rögzítjük az olvasási időt és a hibák számát. Végül a kiválasztott színes lencsékkel olvastatunk, természetesen mindig új és új szövegeket. Minden lencse esetében feljegyezzük, hogy hány másodperc alatt és hány hibával sikerült elolvasni a szöveget.
A szöveg elolvasásához szükséges idő és a hibák száma alapján ki tudjuk választani a legeredményesebb lencsét.
Ha egyikkel sem értünk el jobb eredményt, mint szemüveg nélkül, akkor természetesen nem javasoljuk a szülőknek a szemüveg elkészítését.
Nagy előnye tehát a módszernek, hogy a vizsgálatot követően rögtön el tudjuk dönteni, hogy a szemüveg segít-e a gyermek olvasási nehézségein.
(Ha a gyermek szemüveges, akkor dioptriás változatban rendeljük meg.)
A szemüveg elkészülése után a gyermeket arra kérjük, hogy minden olvasási tevékenységéhez viselje az új szemüvegét (iskolában, otthon a házi feladat elkészítésénél, olvasásnál). 4 heti alkalmazás után megismételjük az olvasási próbát a színes szemüveggel és nélküle is. Az eredményeket természetesen ugyanúgy értékeljük, mint az első vizsgálatnál.
Vizsgálatot végző szakemberek:
A vizsgálat alapja a látás és az olvasás összefüggésének megfigyelése, javítása, ezért nagyon fontos, hogy a vizsgálatot olyan szakember ill. szakemberek végezzék, akik mind a szemészet, mind a gyógypedagógia terén tájékozottak. Így a vizsgálatot végző személy szemész orvos vagy optometrista (diplomás szemvizsgáló), akinek munkáját gyógypedagógus egészíti ki.
A vizsgálatot végzi:
Baranyai Márta
   optometrista (dipl. szemvizsgáló), gyógypedagógus:
   20/366-1800
 
sign Online bejelentkezés szemvizsgálatra
Trendoptik a facebookon
trend optik sopron
trendfigyelő
Optika sopron, trendoptik